Prof.Dr. Memmed Ismayil'in Eserleri Dış Basında Yer Aldı

Üniversitemizin hocası şair, Prof. Dr. Memmed İsmayıl Uluslar arası arenada bir çok önemli başarılara imza atmıştır. Kazakistan’ın Almatı şehrinin ünlü “Oljas’ın Kütüphanesi Basın yayın evi” Memmed İsmayıl’ın “Çağdaş Edebiyat ustaları” serisinden “Meç nadejdı” (“Ümitten Asılmış Kılıçlar”) adlı şiirler kitabını Rus dilinde nefis şekilde yayınlamıştır. Kitaba ön sözü Rus Edebiyatının önemli şair ve tercümecilerinden olan Mihail Sinelnikov yazmıştır. Kitabı Rus diline Y.Kuznetsov, A.Kuşner ve M.Sinelnikov çevirmiştir.

            Yine Rusya’nın önemli edebiyat dergilerinden “Nijniy Novgorod”son sayısında Rusya’nın önemli kadın yazarlarından Yelena Kuryukova’nın Memmed İsmayıl’la yaptığı geniş mülakatı yayınlanmıştır. Bu mülakatta Türk ve Rus edebiyat ve kültürel ilişkileri, M.İsmayıl’ın yaratıcılığı ve bu ilişkilerdeki rolü geniş bir biçimde ele almıştır.

            M.İsmayıl Eylül ayının 25.den 30.kadar Karadağ’da gerçekleştirilen Romanya ve Karadağ Kültür Bakanlıklarının yanı sıra merkezi ofisi Romanya’nın Craevo şehrinde yerleşen  Uluslar arası  Mihail  Emunescu ve  Karadağ Dukla Bilim ve Sanat Akademileri tarafından Dünya Edebiyatında önemli yere sahip olan Romanyalı Emunescu ve Karadağlı Nejgoşun  şerefine düzenlenen Dünya Şiir Şöleninde katılmıştır. Şölene katılan 15 ülke şairlerinin şiirlerinden oluşan antolojide M.İsmailin “Tanrı Bilir”, "Unuttuğun Yerdeyim” ve “Biz Dört Nefer İdik“ şiirleri de yer almıştır. Şiirleri Karadağ diline Dukla Bilim ve Sanat Akademisi başkanı, şair  Sreten Petroviç çevirmiştir.

            M.İsmail’in şiirlerinden oluşan kitaplar Avrupa’nın bir çok ülkesinde yayınlanmaktadır. Şairin Moldova’nın baş kendi Kişinyov’da Romen dilinde yayınlanan “Sessizliyin Sesi” şeirler kitabı ülke edebiyat eleştirmenlerinin geniş ilgisine sebep olmuş ve ülkenin en önemli gazetelerinden olan “Literatura Arta” (“Edebiyat gazetesi”) gazetesi M.İsmayıl’ın “Sessizliyin Sesi” şiirler kitabı ile ilgili bir dizi makaleler yayınlanmıştır.

            Ayrıca TRT Haber kanalı tarafından hazırlanan “Memleket Hikayeleri” belgeselinin onyedinci bölümünde M.İsmayıl’ın hayatı ve eserlerine ayrınca yer ayrılmıştır.

 

Dilek ve Önerileriniz İçin RİMER
(Rektörlük İletişim Merkezi)