Prof. Dr. Mehmet İsmail’in romanı Almanya’da yayımlandı

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İsmail daha çok şair olarak tanınıyor olsa da son yıllarda yazmış olduğu nesir eserleriyle de adından söz ettirmekte ve edebiyat çevrelerinin beğenisini kazanmaktadır. Özellikle “İz” romanı büyük bir ilgi görmüştür. Önce Azerbaycan’da ve sonra da Türkiye’de yayımlanan roman bu kez de Türkoloji uzmanı K. Hermann’ın tercümesiyle Almanya’nın ünlü yayınevlerinden Amazon Yayınevi tarafından yayımlanmıştır.

 

 

 

“TÜRK KAHRAMANLIK DESTANLARI” TÜRK DİLİNDE

Rus bilim adamı Viktor Maksimoviç Jirmunskiy’nin dünya bilim çevrelerinde ün kazanan ve birçok dünya dillerine aktarılan Tyurkskiy Geroiçeskiy Epos (Türk Kahramanlık Destanları) eserinin Türkiye’de günümüze kadar yalnız ismi duyulmuş, bilimsel çalışmalarda eserden yeterince istifade edilememiştir. Ve nihayet Türk Dil Kurumu ünlü Rus bilim adamı V. M. Jirmunskiy’nin bu önemli eserinin ilk iki bölümünü 2011 yılında okuyuculara sunmuştur (Çeviri: Prof. Dr. Mehmet İsmail ve Prof. Dr. Hülya Arslan Erol).

Eserin İdige ve Dede Korkut destanlarını içeren son üçüncü ve dördüncü bölümleri ise 2020 yılı biterken yine Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanmıştır. Türkoloji araştırmaları için önemli bir yere sahip olan bu kitabı Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet İsmail, Dr. Ayfer Aytaç ve üniversitemizin eski öğretim üyesi Dr. Gülzar İsmayil Türkiye Türkçesine aktararak yayıma hazırlamışlardır.

Dilek ve Önerileriniz İçin RİMER
(Rektörlük İletişim Merkezi)