Prof. Dr. Mehmet İSMAİL haberleri

Tamamlanmakta olan 2019 yılı Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet İsmail için oldukça verimli geçmiştir.

Fransa’da “l’Harmattan” yayınevi tarafından hocamızın “Deniz Kıyısında Tenha Bir Ocak” adlı şiir kitabı yayımlanmıştır. Şiirleri Nicolae Laurent-Catrice ve Dmitro Çistyak tarafından Fransızcaya çevrilmiştir. Kitapta Avrupa Bilim, Sanat ve Edebiyat Akademisi sekreteri, şair ve aynı zamanda da tercüman olan Dmitro Çistyak tarafından yazılmış bir ön söze de yer verilmiştir. “Deniz Kıyısında Tenha Bir Ocak” M. İsmail’in Paris’te Fransızca yayımlanan üçüncü kitabıdır.

M. İsmail’in daha önce Azerbaycan’da yayımlanmış olan “İz” romanı  da “Akıl Fikir Yayınları” tarafından Türkiye’de basılmıştır. Roman, Alpertunga  Altaylı ve Ümit Yavaş tarafından Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Kitapta aynı zamanda Prof. Dr. Vahit Türk’ün; yazar, tercüman Seyfettin Altaylı’nın; devlet sanatcısı, şair, yazar Sabir Rüstemhanlı’nın ve eleştirmen Prof. Dr. Rüstem Kamal’ın roman hakkındaki görüşlerine de yer verilmiştir.

M. İsmail’in 2019 yılında yayımlanan kitapları arasında “Gelmeye Zaman mı Buldun, 80  Yaşım” adlı bir şiir kitabı da bulunmaktadır.

Şairin seçkin şiirlerinden oluşan bu kitabı, Azerbaycan’ın ünlü yayınevlerinden olan “Mütərcim” tarafından basılmıştır. Kitapta şairin önceki yıllarda yazmış olduğu bazı şiirlerinin yanısıra son yıllarda yazdığı yeni eserlerine de yer verilmiştir. Bunlarla birlikte kitapta dünyanın önemli fikir adamlarının M. İsmail hakkındaki görüşlerine de yer ayrılmıştır.

İran’ın Güney Azerbaycan bölgesinde yayımlanmakta olan “Edebi Köprü” dergisinin son sayısı da tümüyle M. İsmail yaratıcılığına atfedilmiştir. Dergide şairin hayatı ve sanatına dair yazılara, okuyucular tarafından sevilen ünlü şiirlerine de geniş yer verilmiştir.

Dilek ve Önerileriniz İçin RİMER
(Rektörlük İletişim Merkezi)