100. Yılında Çanakkale Savaşı Uluslararası Kongresi Gerçekleştirildi
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Valiliği ve Avustralya Monash Üniversitesi işbirliğinde Çanakkale'de ''100. Yılında Çanakkale Savaşları Uluslararası Kongresi'' İÇDAŞ Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Saygı duruşunun ardından Türk ve Avustralya Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören ÇOMÜ Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyelerinin hazırlayıp sunduğu müzik dinletisiyle devam etti.
Törende açılış konuşması yapan etkinliğin ev sahibi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer şunları aktardı:
''Bugün büyük bir gurur yaşıyoruz. Üniversitemizin 100. Yıl Etkinlikleri kapsamında eşzamanlı olarak kongreler, sempozyumlar düzenleniyor. Savaştan 100 yıl sonra üniversite olarak yapacağımız en anlamlı, en yakışır şey budur. Bu gururu yaşayabilmemize imkan sağlayan çok değerli kurumlar ve temsilcileri var. Bu etkinliklerde emeği geçen herkese ve üniversiteme sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
100 yıl önce tarihin en önemli zaferini Çanakkale'de yaşadık ve 100 yıl sonra bu zaferi unutmuyor ve bilimsel faaliyetlerle anıyor olmak bu vatan için duyulan minneti göstermek açısından çok önemli. Toplumlarda tıpkı insanlar gibidir, hafızaları, geçmişleri çok önemlidir. Bir kişinin kendine olan güvenini, davranışlarını, hatalardan kaçınmasını, iyi şeyler peşinde koşmasını geçmişi sağlar. Toplumlarda da bu aynı şekilde gerçekleşir. Geçmişte yaşadığı kazançlar, yenilgiler, geçmiş tecrübelerimiz çok önemlidir. Dolayısıyla bu tecrübenin olması gereken yönleriyle araştırılması çok önemlidir. Bu anlamda 100. Yılında Çanakkale Savaşı Uluslararası Kongresi gibi bilimsel çalışmalar bu geçmişi inceleme ve geleceğimize yön verme açısından çok önemlidir. Üniversite olarak bu alanda çalışmak isteyen, Çanakkale zaferini anlamak ve tüm süreçleri aktarmak isteyen bütün akademisyenlerimize gereken desteği vereceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum''
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan açılışta yaptığı konuşmada Çanakkale Savaşı'nın önemini vurguladı ve 100. yılın bilimsel etkinliklerle anılıyor olmasından dolayı mutluluk duyduğunu aktardı.
Azerbaycan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yakup Mahmudov ise Çanakkale Savaşları büyük devletlerin kafalarında yaşattığı bütün fikirleri çürütmüş, düşmana boğazdan geçit vermemiş, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin yegane örneğidir. Çanakkale'nin her karışı bir kahramanlık destanıdır, bu topraklar dünyanın en kudretli açık müzesidir. Dünyanın dört bir yanından gelen düşmanı bu topraklarda yenmiş Çanakkale tarihin ibret dersidir!'' diyerek büyük alkış aldı. Prof. Dr. Mahmudov konuşmasında Türk – Azerbaycan kardeşliğine de vurgu yaparak ''dün de bugün de birbirimizin her zaman yanındayız, destekçisiyiz. Balkanlarda da birleştik, Çanakkale'de de birleştik, Doğu Anadolu'da da birleştik, vatanı korumak için birleştik ve çok kayıp verdik, tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun. Bizim hiçbir zaman gelişmiş silahlarımız olmadı, hiç savaş  üstünlüğümüz olmadı fakat vatan sevgisiyle tutuşan kalplerimiz oldu, olacak.
100. yılda diliyorum ki tüm dünya vatandaşları, savaşırken bile Türk gibi olsunlar, onuruyla yaşasınlar, yaralı düşmanı yerden kaldıracak kadar merhametli, hürmetli, kadınları, çocukları koruyacak kadar dirayetli olsunlar'' dedi.
Avustralya Konsolosu Nicholas Sergi ise "Çanakkale'ye savaşmaya gelen Avustralya askerlerinin ardından geçen 100 yılın sonunda bu topraklarda barışın konuşuluyor olmasından, bugün bilimsel toplantılarla, Avustralya, İngiltere, Azerbaycan'dan gelen dostlarla burada buluşmuş olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Bugün buraya dünyanın her yerinden gelen konuklarla 100 yıl sonra oluşan dostluğu görmek çok sevindirici." dedi. 
Açılış konuşmalarının ardından eş zamanlı olarak devam eden kongre 23 oturuma ek olarak 3 gün boyunca İÇDAŞ Kongre Merkezi'nde sürecek, dördüncü gün ise Gelibolu Tarihi Milli Parkı gezilecek. 
 

Dilek ve Önerileriniz İçin RİMER
(Rektörlük İletişim Merkezi)