Mehmet İsmail “Kızıl Payız” Ödülüne ve Diplomasına Layık Görülmüştür

EDEBİYATA KATKILARI DOLAYISIYLA
MEHMET İSMAİL S. A. YESENİN “KIZIL PAYIZ” ÖDÜLÜNE VE DİPLOMASINA LAYIK GÖRÜLMÜŞTÜR

Üniversitemiz öğretim üyelerinden ünlü şair Prof. Dr. Mehmet İsmail Rusya Yazarlar Birliği’nin “KIZIL PAYIZ” (Altın Güz) S. Yesenin ödülü ve diplomasına layık görülmüştür.

Bu münasebetle 18 Şubat 2014’te Moskova Yazarlar Birliği binasında gerçekleştirilen törenle ödülü kendisine teslim edilmiştir. Törende konuşma yapan Rusya Yazarlar Birliği Moskova şehir teşkilatının başkanı olan, aynı zamanda Mehmet İsmail’in şiirlerini Rusça’ya aktaran Vladimir Boyarinov, şair dostunun Rus ve Türk edebiyatlarına olan büyük katkısından söz etmiş ve M. İsmail’in 1974 yılında yazdığı S. Yesenin’e atfettiği, Aleksandr Kuşner tarafından Rusça’ya tercüme edilmiş şiirini okuyarak “Böyle bir şiirin yazarı çoktan bu ödülü hak etmişti, ancak biz biraz geciktik.” demiştir.

M. İsmail de ödül töreninde yaptığı konuşmasında S. Yesenin’in kendisi için ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulamış ve takdim edilen ödül için teşekkürünü bildirmiştir.

Aynı zamanda Moskova’da bulunan “Şehriyar Edebi Medeni Cemiyeti” de Mehmet İsmail’i Azerbaycan, Doğu ve Rus edebiyatlarına önemli katkılarından dolayı başka bir diplomaya daha layık görmüştür.

Moskova’da olduğu günlerde birçok başka aktivitelere de katılmış olan Mehmet İsmail, büyük Rus şairi Yuri Kuznetsov’a atfedilmiş olan VIII. Uluslar Arası Sempozyumda “Y. Kuznetsov’un Şiirleri Türk dilinde” adlı bildiriyi sunmuştur.
Bunların dışında hocamızın bir zamanlar eğitim gördüğü Maksim Gorki Edebiyat Üniversitesi’nde de öğrencilerle söyleşisi gerçekleştirilmiştir.

 

Dilek ve Önerileriniz İçin RİMER
(Rektörlük İletişim Merkezi)