“Kil Kitabı” Prof. Dr. Mehmet İsmail tarafından Rusça aslından dilimize aktarıldı

 “Tarih Öncesi Türkler”, “Kelimenin Şifresi”, “Az i Ya”, “Binbir Söz” vs. Türk dili, kültürü ve tarihi ile ilgili önemli kitapların yazarı olan dünyaca ünlü Kazak şairi ve bilim adamı Olcas Süleymanov’un doğumunun 80. yılı dolayısıyla Türk Dünyasının çeşitli bölgelerinde onun jübilesi yapılmakta, kitapları çeşitli Türk lehçelerine çevrilerek yayımlanmaktadır.

Türkiye’de Teas Press Yayınevi Oljas Süleymanov’un gerek bilimsel, gerekse de bedii eserlerini bir dizi halinde  yayımlamaktadır. Bu kitaplardan biri de Süleymanov’un dünyaca ünlü “Kil Kitabı”dır.

“Kil Kitabı”nda aslında geçmiş zaman ve günümüz arasındaki bağlar, Türklüğün Orta Doğu’daki kadim ihtişamı şiirsel, destani bir dille işlenmiştir. Üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet İsmail ile Olcas Süleymanov’un dostluğu yaklaşık yarım asra dayanmaktadır. Bunun dışında O. Süleymanov’un eserleri Prof. Dr. Mehmet İsmail’in tercümesi ve sunum makaleleri ile Bakü’de yayımlanan “Azerbaycan” ve Ankara’da yayımlanan “Kardeş Kalemler” dergilerinde ve TÜRKSOY’un jubile armağanı olarak hazırlamış olduğu “Türk Dillerinde Olcas Suleymenov’un Şiirleri” kitabında de geniş bir biçimde yer almıştır.

Dilek ve Önerileriniz İçin RİMER
(Rektörlük İletişim Merkezi)